apples
Magyar zászló

Cégünk és hitvallásunkTörténete

A Szamos-Ker Kft.-t 1991. augusztus 27-én alapította meg akkori három tulajdonosa. Székhelyéül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsály községet választották, amely a Szamos folyó szomszédságában fekszik. Ez a földrajzi elhelyezkedés, valamint a cég fő tevékenysége játszották a főszerepet a névadás során is. Hiszen saját termelő tevékenységünkön túl a keleti országrészben termelhető gyümölcs- és zöldségfélék nagy- és kiskereskedelmével is foglalkozunk.

Cégünk irányításáért mára két tulajdonos felel: Fakász István és Papp János.

Kezdetben a Szamos-Ker Kft. elsődlegesen uborka termesztésével foglalkozott és több környékbeli településen is jelen voltunk. Idővel a folyamatos fejlesztések során sikerült egy korszerű válogatógépet beszereznünk, melynek segítségével évi 8000 tonna uborkát tudtunk nagykereskedelmi forgalomba bocsátani.

Ekkor már közel 100 faluban végeztük a termelés szervezését integrátorként. A palánták, karók biztosításával a termelők részére elmondható, hogy ebben az időszakban mi bonyolítottuk le a magyar uborkatermelés közel egynegyedét. Jelenleg is több millió forint értékű szaporító, illetve a termeléshez szükséges egyéb anyagot és segédanyagot juttatunk ki partnereik körébe.

Az 1998-ban létesült saját hűtőtárolónk a belföldi igények kielégítése után lehetőséget teremtett a közvetlen exportra is. Ez merőben új, széles körű kereskedelmi távlatot nyitott meg, ezért a jövő tervei között is hangsúlyt fektettünk a fejlesztésre. A minőség biztosítása érdekében mindig a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk. Ez a garanciája annak, hogy a bel-és külföldre szállított áruk kitűnő ízharmóniájuk mellett mindenben megfelelnek a legszigorúbb európai minőségi és egészségügyi normáknak is.

Látva, hogy az uborka termelésre mutatott igények évről-évre csökkenő tendenciát mutattak, 2015-ben megalakítottuk a Fa-Pa-Ker Kft.-t, aminek fő profilja a gyümölcstermesztés lett. Jelenleg összesen 57 hektáron foglalkozunk gyümölcsökkel, melyből 40 hektáron alma, 4 hektáron szilva és 13 hektáron meggy terem minden évben. Az almát étkezési célra termesztjük. Az elhanyagolható/csekély mennyiségű sérült, törött vagy jégkáros gyümölcs pedig ipari felhasználásra kerül.

Cégünk főként kereskedőknek értékesíti az általunk termesztett gyümölcsöket. Az uborkát és a meggyet ipari céllal, külföldi és belföldi konzervgyárak részére termesztjük.

Jelenlegi 6 almafajtánk (Golden, Gala, Jonaprince, Jonagold, Jonagored, Idared) mellé 2021-től a Starking és további közkedvelt fajták bevezetését, illetve pálinka lepárló és almalé feldolgozó üzemek létrehozását is tervezzük. Ezekhez a szükséges gépsorok beszerzése már folyamatban van. A saját készítésű pálinka és almalé készítésével újabb két eredeti, hazai termékkel kínálhatunk minőségi alternatívát a külföldi, bizonytalan eredetű és minőségű import helyett.

Szilvából a három legnépszerűbb fajtát: a Lepotica-t, a Beszterceit és a Stanley-t termesztjük, míg meggyből az Újfehértói fürtös és az Érdi bőtermő érhető el kínálatunkban.

Almafáink 90%-át védőháló védi a jégeső okozta károktól, öntözőrendszerünk pedig gyümölcseink és zöldségeink 100%-ának a locsolásáról gondoskodik. Almánk és uborkánk minőségét egyaránt a GlobalG.A.P. minősítés garantálja. Cégünk 4 éve az AKG termelés szabályainak megfelelően végzi munkásságát. Jelenlegi legfőbb célkitűzésünk elindulni a 100%-ig bio termesztés felé vezető úton.

Fontosnak tartjuk és így folyamatosan dolgozunk azon, hogy tőlünk, termelőtől egyenesen, a legrövidebb úton juthassanak termékeink a vásárlókhoz.

Elsődleges célunk azonban, hogy gondoskodjunk a magyar termékek sorsáról és saját termékeinkkel is segítsük azok népszerűsítését, bizonyítsuk kiváló minőségét.